Betlehemes

Javaslat a Rácalmási Helyi Értéktárba történő felvételhez

 

 

I.                    A JAVASLATTEVŐ ADATAI

 

1.A javaslatot benyújtó neve:

 

1406. Szent Miklós Cserkészcsapat Rácalmás

 

2. A kapcsolattartó személy adatai:

 

Név: Blau Sándor

Levelezési cím: 2459 Rácalmás, Erdő sor 16.

Telefonszám: 30/4379109

E-mail cím: blau@invitel.hu

 

 

II.                A TELEPÜLÉSI ÉRTÉK ADATAI

 

1.A települési érték megnevezése:

 

Rácalmási betlehemes színjáték

 

2. A települési érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása

 

Kulturális örökség.

 

3. A települési érték fellelhetőségének helye:

 

Karácsony előtt Rácalmás és a környező települések közösségi terein.

 

4. A települési érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A karácsony, Jézus születése a kereszténység második legnagyobb ünnepe. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik és vízkeresztig (január 6.) tart. Advent az egyházi év kezdete, a karácsonyi előkészület négyhetes időszaka, a Szent András napját (november 30.) követő vasárnap előestéjével kezdődik. A betlehemezés a legismertebb és legelterjedtebb karácsonyi népszokás, melyben két hagyománykör ötvöződik: részint a kereszténység előtti pogány és antik gyökerű képzetek, részint az ünnep keresztény jellegéből fakadó szokások keverednek. Az ünnepnek már régóta része, ez a dramatikus játék, amely Jézus születésének fontosabb eseményeit mutatja be a Biblia alapján. Eredetileg a templomokban vagy azok előtt adtak elő a 11. századtól kezdve, idővel azonban elszakadt a templomoktól és népszokásként élt tovább. Az egész Kárpát-medencében ismerik.

          

Legrégibb betlehemes játékaink a 17. századtól maradtak fönn. A betlehemezők házilag készített, jászol vagy templom alakú betlehemet hordoznak magukkal. A paraszti betlehemezés középpontjában a betlehemi pásztorok párbeszédes, énekes játéka áll. A szereplők ma is eljátsszák a Jézus születéséről szóló bibliai történetet, átadják ajándékaikat, jókívánságaikat, majd a háziak megvendégelik őket. Főbb jelenetei a következők lehetnek: a betlehemezés kezdődhet a szálláskereséssel: József és Mária szállást keresnek, de a király, gazdag ember, kovács stb. nem ad szállást s az istállóba utasítja őket. A játék bemutathatja a keményszívűség büntetését is. A következő jelenetben az angyal költögeti a mezőn alvó betlehemi pásztorokat s az újszülött Jézushoz küldi őket. A pásztorok elmennek az újszülötthöz s ajándékokat adnak át neki. A betlehemezés főszereplője a süket öreg pásztor, akinek tréfás félreértései a humor bő forrását képezik. A pásztorok félreértik az angyal latin szavát; tudatlanok, de jószívűek és csekély javaikból szívesen adakoznak. Táncolnak, furulyáznak, énekelnek is. A betlehemezést adománykérő formulák zárják be.

Rácalmási betlehemes misztériumjátékunk e régi hagyományt éleszti fel immár ötödik éve. A műsor a különböző tájegységeink betlehemeseinek egyfajta szintézisét mutatja, az ünnepkörről mai gondolatokat megfogalmazó dalokkal kísérve, Kereki Rita szerkesztésében, rendezésében. Betlehemes további sajátossága a 30-40fős szereplőgárda, melyben minden korosztály megtalálható. Az előadásokat utcákon, közösségi tereken adják elő 30-60 fős kisközösségeknek, ahol tüzet gyújtanak a pásztoroknak, pogácsával, teával, forralt borral megvendégelik a szereplőket. Újabban a környező települések (Rácalmás, Kulcs, Dunaújváros, Nagykarácsony) karácsonyi rendezvényein is szívesen látott vendégek a betlehemezők. Ilyen alkalmakkor 100-300 nézőnek adják át az örömhírt és az ünnep hangulatát.

 

5. Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

 

 

Rácalmás agglomerációs településként a rendszerváltásig elvesztette hagyományait, közösségeit, értékei jelentős részét. Az elmúlt húsz évben azonban a civil kezdeményezések munkája révén ismét él és virágzik a kisváros. Egyik ilyen civil önszerveződő csoport hozta vissza a betlehemezés hagyományát is a településre.

Az előadás hagyományt őriz, ugyanakkor minden évben kisebb-nagyobb változtatásokkal megújul. Értékeket közvetít, megismertet egy hivatalos állami- és egyházi ünnepünk valósi tartalmával, értékeivel. Egyediségét adja a nagy létszámú szereplőgárda és az előadások módja, helyszíne.

Igazi közösségépítő esemény, nem csak az előadókat formálja a próbák és az előadások által, hanem lehetőséget ad az ünnep hangulatának együttes megélésére a nézőknek is.

 

 

 

 

 

 

 

 

6. A települési értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források

 

 

Betlehemes 2012: https://www.kulcstv.hu   (2012.12.28-i adásban)

Betlehemes 2013: https://www.youtube.com/watch?v=4M0vbwmBP8o

 

 

Betlehemes 2014:

https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1421914688&v=WbA-3kfBDYo&x-yt-cl=84503534

 

https://www.szeresdamagyart.hu/hungarikumok/racalmas/racalmasi-betlehemes

https://duol.hu/racalmas/elhoztak-kisvarosukba-a-csodat-1668246

 

 

7. Mellékletek

 

1. Fényképek.

2. Támogató és ajánló levelek.

3. DVD az előadásokról.

4. A javaslathoz csatolt saját készítésű fényképek és filmek felhasználására vonatkozó hozzájáruló nyilatkozat.

 

8. Az esemény weboldala

 

 

 

 

___________________________________________________________________________

 

Kelt: Rácalmás, 2015. február 4.

                                                               

                                                                      ______________________________________